Ann-Marie Gustafson föddes 1947, hennes far drev Mattssons järnhandel i Grums, och alla visste vem ”Mattssons tös” var. Under barndomsåren så spelade Grums ishockey i elitserien och det roligaste hon visste var att gå och se matcherna.
– Det byggdes en ny arena som rymde 7 000 besökare. Det bodde bara 4-5 000 människor här, men när det var match så var det ändå fullsatt!
Men när Ann-Marie blev större, så kändes Grums allt mindre.
– Det var en underbar plats för ett barn, men otroligt tråkig för en tonåring.
Efter sjätte klass så började hon ta skolbussen in till Karlstad där hon gick på flickskola. Sedan följde fyra år på Sundstagymnasiet då hon bodde inackorderad.
– På den tiden skulle jag vara väldigt djup. Jag läste Jean-Paul Sartre och Francoise Sagan, pluggade filosofi och sen hängde vi på Munken, det var stället som gällde då.
Sista gymnasieåret bodde Ann-Marie ovanför Österbergs järnhandel i Haga.
– Den vintern var det mycket snö! Det bodde en pojke på våningen under mig, vi satt där nere och rökte och lyssnade på Flickan från Ipanema som kommit ut då. Utanför täckte snön fönstren och vi sa att vi aldrig skulle uppleva en svensk vinter till.
Ann-Marie var trött på att studera och drömde om Sydamerika. Att flytta tillbaka till Grums och arbeta i järnhandeln var det inte tal om.
– Mamma var en tidig förespråkare för kvinnors självständighet. Hon kom från ett fattigt hem och jobbade sig upp inom butiksvärlden. Hon gav mig och min syster Kerstin större ambitioner, vi visste att vi hade hela världen framför våra fötter.
För att komma närmare sina drömmar så reste Ann-Marie till Malaga direkt efter studenten för att jobba som barnflicka och lära sig spanska.
– Det var spännande, men att vara barnflicka var ingen karriär, man var ju låst till hemmet…
Hon återvände till Sverige och gick en Hotell-sekreterar-kurs på Stockholms handelsskola samtidig som hon läste spanska på universitetet. Det ledde henne till att driva en bar på Teneriffa i några år och sedan provade hon lyckan i England där hon arbetade på hotell och som reseguide. Men när hennes mor fick en hjärnblödning så återvände Ann-Marie till Grums, och jobbade ett år i Järnhandeln.
– I juli 1976 sålde pappa affären. Bakom byggnaden stod en gammal skåpbil, en Amazon. Jag köpte den av honom för 350 kronor, sydde gardiner och inredde den.
Sedan tog Ann-Marie bilen över till London och hämtade väninnan Sheilagh.
– Hennes familj hade emigrerat till Rhodesia (nuvarande Zimbabwe), och vi tänkte att vi skulle emigrera vi också.
De körde genom Europa, mot Afrika, men oroligheter i Sudan och en bojkott mot Sydafrika ställde till det både landvägen och till sjöss. De tog en färja från Brindisi i Italien till Alexandria i Egypten. Därifrån skeppade de bilen mot Mombasa i Kenya medan de själva packade sina ryggsäckar och fortsatte med buss.
På en pråm på väg över Lake Nasser mötte hon en amerikan vid namn John Gustafson, vars farfars far hade emigrerat från Skede socken, själv var han uppvuxen i New Mexico.
– Han bjöd på rom och mangojuice. Han verkade trevlig, men det blev inte mer med det just då.
Ann-Marie och Sheilagh fortsatte mot Kenya, på vägen passerade de genom Etiopien eftersom ”The green monkey disease” härjade i södra Sudan och området var avstängt för utlänningar...
– Missionärer som varit där hade tynat bort och dött. Jag tror att det var Aids som var orsaken, berättar Ann-Marie.
I Etiopien var det upprorstider. Haile Selassie var nyss störtad från makten och på gatorna var det fullt av kubanska soldater som skulle hjälpa diktatorn Mengistu att instifta en marxistisk stat. Den sista kvällen i huvudstaden Addis Abeba så var Ann-Marie och Sheilagh ute på nattklubb med några killar som jobbade på resebyrån som de använt sig av.
– Det var jättekul, i Etiopien dansar man mest med axlarna, inte med höfterna som vi gör.
Efter midnatt rådde utegångsförbud på gatorna, halv tolv fick tjejerna skjuts tillbaka till hotellet där de möttes av två beväpnade, kubanska soldater.
– De var fulla som as och ville ha pengar av oss för att vi brutit mot utegångsförbudet. Vi vägrade, klockan var ju inte tolv ännu! Men medan vi stod där och dividerade så hann det bli midnatt, och plötsligt siktade en av soldaterna på oss. Jag tog ett steg mot hotellets dörr när jag hörde Sheilagh skrika ”Ann-Marie, stop!” En pansarvagn hade rundat ett hörn och nu stod även en maskingevärsskytt och siktade mot mig.
Inga skott avlossades men de båda resenärerna blev förda till ett fängelse.
– Vi hamnade i ett stort rum som var fullt med folk. Vi blev beordrade att sitta, stå, sitta, stå. Plötsligt blev det en rörelse i folkmassan och jag knuffades mot en dörr som jag inte vet vart den ledde.
Vänninan såg att Ann-Marie höll på att trängas ut ur rummet och skrek: ”What are you doing to my friend!?”
– Då lugnade det ner sig och när morgonen kom så släppte de oss. Men där var det nog på väg att bli riktigt farligt, om vi blivit kvar där i fängelset så hade ingen märkt det. Vi hade tidigare på kvällen sagt farväl till alla och att vi skulle lämna landet, säger Ann-Marie.
Resan fortsatte till Mombasa, där de fick vänta på att bilen skulle anlända. Och vänta... Tre månader tog det innan bilen dök upp, och då först efter att Ann-Marie fått hjälp av den svenske konsuln i landet.
– Då stod den helt plötsligt där på kajen och startade på första försöket. Någon hade tagit våra underbyxor, skor och kassettband, men det spelade ingen roll.
Samtidigt anlände John Gustafson tillsammans med en vän till Mombasa. De skulle till Sydafrika och frågade om de fick åka med i bilen.
– Att dela resekostnaderna verkade som en bra idé. Vi sa att vi skulle prova en vecka tillsammans och drog ut och campade. Det visade sig vara rätt bra att ha med två killar. Vi fick större rörelsefrihet med dem i sällskapet.
De bestämde sig att fortsätta resa ihop och körde ned genom Tanzania och campade i de stora djurreservaten där.
– En natt hade vi lejon utanför tälten. Det var fantastiskt att höra dem ryta där ute, men den natten sov jag i bilen.
De reste tillsammans i sammanlagt fem månader och under den tiden blev Ann-Marie och John ett par.
1979 flyttade de till USA, där de gifte sig. Sedan påbörjades ett mönster som skulle hålla i sig i 25 år. Nya jobb ledde John till nya platser, och Ann-Marie följde med.
– Först blev det Singapore, där föddes vår dotter Sigrid 1983.
Året därpå bar det av till Houston, där Ann-Marie läste på universitetet och blev auktoriserad revisor. 1984 föddes hennes andra barn, Christine. Fem år senare förde Johns arbete familjen vidare till Aberdeen, Skottland.
– Jag flyttade under protest, för jag trivdes bra i Houston och hade ett riktigt jobb med utvecklingsmöjligheter. John fortsatte ju sin karriär, men jag var ju alltid lokalanställd, så vid varje flytt så fick jag börja om. Och ett nytt jobb i ett nytt land innebar alltid ett steg tillbaka. Från början var målet att jag skulle tjäna nog för att John skulle kunna vara hemma med barnen. Han gillar inte att jobba, men det gör jag.
De bodde sex år i Aberdeen och Ann-Marie arbetade sig upp till gruppledare på ekonomiavdelningen på ett amerikanskt oljebolag.
– När det var snö så åkte vi skidor och på somrarna började vi åka hem till Sverige.
Ann-Maries pappa hade köpt en tomt i Sundhult, utanför Grums 1949 och byggt en stuga där.
– Den har varit det konstanta genom alla flyttar, för barnen och för oss.
1995 flyttade familjen till Singapore igen. Där kom Ann-Marie i kontakt med Swea, som är en organisation för svenska kvinnor som bor utomlands.
– Jag ville att barnen skulle lära sig svenska. Det gäller att få ett sammanhang med språket, genom Swea blev det luciafirande, julfester, Alfons Åberg och Pippi Långstrump.
Ann-Marie blev ordförande för Swea i Singapore och jobbade på SE-banken där.
– Det är det enda svenska jobbet jag haft förutom Mattssons järnhandel!
Två år senare bar det av till Perth på Australiens västkust.
– Där fick jag det bästa jobb jag haft, jag arbetade med internrevision för Australiens största oljebolag.
• Hur är det att jobba inom oljeindustrin?
– Det beror helt på bolaget, en del stora oljebolag är utmärkta företag, de har pengar nog för att se efter miljön, utbilda lokalanställda och så vidare. Men när den mesta oljan är utvunnen så säljer de verksamheten till mindre bolag som har mindre omkostnader, och då blir det ofta sämre. Staten måste se till att reglerna följs, med ordentliga böter som det inte lönar sig att ignorera. Där har Norge gjort ett utmärkt jobb.
Bolaget som Ann-Marie jobbade för i Perth startade ett dotterbolag i Kenya 2005 och Ann-Marie blev finanschef. Och nu var det äntligen Johns tur att bli medföljande.
– Det var ett jättekul att starta upp ett bolag från början, och John älskade att inte behöva gå till ett kontor varje dag.
Vid 60 års ålder så la Ann-Marie karriären på hyllan och flyttade tillbaka till Perth där de blivit kvar sedan dess, åtminstone med den ena foten. För vid det laget hade hennes far gått bort och Ann-Marie ärvde stugan i Sundhult som nu var gammal och möglig.
– Jag lät bygga ett nytt hus och dra in vatten och avlopp. Det här är min svenskhet, den ville jag absolut ha kvar, säger Ann-Marie där hon sitter på verandan med utsikt över Vänerns skärgård.
– Stugan och Swea har hjälpt mig att behålla min svenskhet. Men framförallt är jag värmlänning, det är jag stolt över. Värmland är det bästa med Sverige, inget knössel, inga märkvärdigheter och det är så skönt!
Anne-Marie är numera vice ordförande för Swea international. Hon sköter om trädgården i Sundhult där det även fiskas och byggs på gillestugan – till barnbarnen som är på väg. När vintern kommer åker Ann-Marie och John och bor i ett radhus i Perth.
– Så för oss är det sommar jämt!